Sök ord Facebook Twitter

Lajva — Synonymer, betydelse och användning

Vi hittade 9 synonymer till lajva. Se nedan vad lajva betyder och hur det används på svenska.

En företeelse som blivit allt vanligare under 2000-talet.
Det går ut på att man under given tidsperiod t ex en helg eller en specifik vecka, är ett gäng som åker till skogs och lever som man gjorde på vikingatiden med större eller mindre inslag av rollspel.

Efter 2010 och framåt förekommer lajvning även bland mer närliggande tidseror, förmodligen ett uppsving som kan tillskrivas TV-serier som bl a Mad Men som förhärligar 50- och 60-talet.

En del av orsaken till lajvandets uppsving tros komma av att vi människor kommer allt längre från våra verkliga roller och känsloliv. Får jag tycka såhär idag, 2022? Får jag vilja vara hemmafru? Får jag vilja ta hand om min hustru? Får jag .... Inom lajvet är det tillåtet att leva ut sina innersta lustar och få utlopp för den man kanske egentligen vill vara.

Synonymer till lajva

Vad betyder lajva?

Att låtsas att man är någon annan än den man är.

Sedan ca 2020 och framåt frekvent förekommande i den publika diskursen som en omskrivning för att låtsas att man är, exempelvis "Politikern i fråga var mer glad över att få lajva landsfader än att faktiskt svara på journalistens frågor"

Hur används ordet lajva?

  1. Den aktade kulturreporten åker nuförtiden mest omkring och lajvar sportkommentator på diverse sportevenemang
  2. Du behöver å andra sidan inte sörja den uteblivna primalskrikursen som gick, den kommer ni att kunna lajva fint hemma i soffan

Exemplen kommer från svensk dagspress.

Lajva förekomst i korsord

Låg Medium Hög

lajva förekommer sällan i korsord.

Ord som börjar på lajva